Saturday, June 27, 2015

"Приказки от Босфора"


Църквата "Света София"

Една гигантска сграда, паметник на културата от 1934 г. след рефенрендум, по инициатива на Кемал Ататюрк , един от най-обичаните и уважавани лидери в света, който и до днес бива почитан и ще бъде от турците, защото е направил революция в мисленето и в действията си Турция да бъде достойна европейска държава. Надявам се да бъде така и занапред. 
Когато влязох в този храм изпитах специфичното удивление на всяко човешко същество, докоснало се до постижение на силния човешки дух и цивилизация, просъществувала през вековете, пазена и предавана от поколенията. 
Повече фактология и информция https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F_(%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB)

Превърната в музей "Света София" е мащабна, великолепна сграда, която е в процес на реставрация от дълги години. Възстановяват се уникалните фрески, които са изключително трудни за изработка, поради това, че са мозайки. Имах възможността да видя отблизо напълно обновени части, които трудно могат да се опишат с думи, но ще се опитам. Изглеждат като току-що сътворени от божествена ръка, искрят с невероятни цветове и светлина. Оказва се, че през дългите години в периода на Османската империя, когато църквата е джамия и стените са боядисани в едно специфично зелено с изписани иконични символи на владетелските османски династии, тази боя играе ролята на запечатваща защита през вековете, която съхранява красотата и качеството на мозайката и имаме уникалния шанс да се насладим и възхитим на майсторите, сътворили тези чудеса.

Със своите 56 метра височина, църквата главозамайва. Качихме се някъде по средата и се разходихме по специален балкон, който я опасва в ширина. Погледнах надолу - високо, Погледнах нагоре - високо! И отново - онова усещане за прашинка, пред чудото на човешкия дух и сила да сътворява, наставляван от Божията Ръка.
Изключително място, съхранило много сила, енергия и послания. Сякаш е център на Вселената.




No comments:

Post a Comment